Burkolási Tippek
A következőkben szeretnénk néhány hasznos tippet adni a hidegburkolási munkálatok kivitelezése kapcsán. Amennyiben a feladatok elvégzését szeretné szakértő kezekre bízni, úgy tapasztalt kollégáink állnak rendelkezésére!


Oldalfali lapok kiválasztása, dekor
Oldalfali burkolatoknál igazából csak a fantáziánk szab határt. A különböző méretű és struktúrájú lapokat rakhatjuk a forgalmazó által ajánlott dekorral, vagy a fantáziánkra bízzuk. A mai világban egyre nagyobb teret kap a mozaik dekor, mert sokoldalúan lehet vele a fürdőszobákat díszíteni. Rakhatjuk vízszintesen, függőlegesen, tükör köré, lapokból levágva, vagy eltolva betétként. Mozaik dekoroknál fontos, hogy a mozaik illetve az oldalfali lap egyforma vastagságú legyen.


Padlólapok választása
Padlólapok választásánál már egy kicsit más a követelmény. Itt már figyelni kell a vastagságot, kopásállóságot, és a csúszásmentességet, illetve, hogy kültérben, vagy beltérben szeretnénk a lapot lerakni. Természetesen itt is lehet dekorral vagy mozaikkal variálni a burkolatot.


Felületek előkészítése
Alapkövetelmény, hogy a burkolandó felületnek, tisztának, száraznak, por- és zsírmentesnek, továbbá repedésmentesnek kell lennie. Első lépés a takarítás, illetve a laza részek eltávolítása. Ha a burkolandó felület nem megfelelő a burkolat elkészítéséhez, akkor aljzatkiegyenlítővel kompenzáljuk. Burkolás előtt nagyon fontos az alapozás. Az alapozó használata elengedhetetlen, mivel nem engedi, hogy a felületre felvitt ragasztóból a terület (beton, vakolat) túl gyorsan vegye ki a nedvességet. Ha megvan a megfelelő aljzat, akkor kezdhetjük a burkolást


Burkolás
Oldalfal burkolásánál ügyeljünk arra, hogy a felület függőleges legyen, és a burkolás előírásainak megfeleljen. Ha a függővel vagy a síkkal problémánk adódik, azt ragasztóval vagy kész vakolattal lehet javítani. Oldalfali burkolatnál a kiinduló pontot meghatározhatja a mosdó, a fürdőkád, a párkán vagy akármilyen vízszintes rész, ami szembetűnő. A lényeg, hogy a faragásokat mindig olyan helyre próbáljuk elhelyezni, ami kevésbé látszik.


Kádfalazás, zuhanytálca falazás
Ha előlapos a fürdőkád, illetve a zuhanytálca, akkor igazából semmi dolgunk nincs, mivel a gépész a burkolat elkészülése után fogja a kádat, illetve a tálcát beállítani. A fürdőkád beállítását, valamint a falhoz való igazítását mindig a gépész végzi el! A burkolandó felület falazását pedig a burkoló. A falazást célszerű ytongból készíteni, mert könnyű vele dolgozni, nem kell vakolni, a szerviznyílást könnyű kialakítani, stb. Ha az oldalfal burkolásánál a kád, zuhanytálca helyét kihagyjuk és beállítás után faragunk rá, nem kell a fürdőkádba beleállni, nem kell takargatni, és nincs útban.


Szigetelés
Fürdőszobáknál, teraszoknál nagyon fontos a szigetelés. Alkalmazhatunk kétkomponensű vagy egykomponensű szigetelést. Az egykomponensű szigetelőanyag (folyékony fólia), csak beltérben alkalmazható, míg a kétkomponensű kül- és beltérben egyaránt. Víz elleni szigetelésnél nagyon fontos a sarokerősítő szalag használata. H a szalagot beragasztottunk a negatív sarokba, akkor szigetelhetjük a falakat és a padlót. Szigetelő anyag megkötése után kezdhetjük a burkolást.


Padló burkolat készítése
Padlóburkolat készítésénél, amire nagyon kell figyelni, az a derékszög, illetve a falak párhuzamossága. Ez vonatkozik a fürdő, nappali, konyha és teraszburkolásra is. A burkolat kitűzését mindig a leghosszabb faltól, vagy a megrendelő által választott ponttól kell elkezdeni. Természetesen ettől el lehet térni, ha a falak nem párhuzamosak, illetve, ha a látszódó részeknél a faragásokat nem lehet párhuzamosan bevágni.


Fugázás
A fugázás a burkolat elkészülése után 24 óra múlva lehet elkezdeni. A fugázó anyag színét választhatjuk a burkoló lap színéhez, úgy egy-egy homogén felületet kapunk. Viszont választhatunk a burkolólap színétől eltérő fugát is, amely így egy kontúros burkolatot eredményez. A fugák alapos kikaparása és porszívózása után bekeverhetjük a fugázó anyagot. Bekeverésnél ügyeljünk arra, hogy csak annyi anyagot keverjünk be, amennyit el tudunk használni, és a burkolatot le tudjuk tisztítani.


Szilikonozás
A szilikon fugát vizes helységek, teraszok, dilatációk és padlófűtéses helységeknél alkalmazzuk a negatív sarkoknál. Fontos, hogy a szilikon fugát a fugázó anyag megkötése után végezzük, mivel nedves. A negatív sarkoknak, dilatációknak, száraz, por és zsírmentesnek kell lennie. Ha a negatív sarkokba kellőképpen benyomtuk a szilikont, mosószeres vízzel permetezzük be, és szilikon lehúzóval szedjük le a felesleget. Majd újra bepermetezzük, és újjal véglegesre simítjuk.


Utókezelés
A szilikonozás végezetével elkészült a burkolat, melyet a fuga megkötése után (másnap) lehet szerelvényezni, illetve festeni. Szerelvényezés, festés után tiszta vízzel takarítsuk, mivel a szilikon készítésnél a felületen már volt mosószer. Továbbiakban a kerámiához való tisztítószereket használjuk.